четвер, 4 листопада 2010 р.

БІГ БЕН

Біг-Бен (англ. Big Ben - Великий Бен) — годинникова башта у Лондоні частина архітектурного комплексу Вестмінстерського палацу, де розташовується відновлений після пожежі 1834 року британський парламент. Офіційна назва — «годинникова башта Вестмінстерського палацу». Взагалі, «Біг-Бен» — найбільший із дзвонів у механізмі годинника.

Вежа була збудована в 1858 році, відкрита в травні 1859 року. Висота вежі 96,3 метра; годинник розташований на висоті 55 м над землею. Діаметр циферблату 7 метрів.
Знаменитий годинник башти був запущений 31травня 1859 року, а 11 липня- вперше "заговорив" Великий дзвін башти.
Вага Великого дзвону - 13,8 тонни, висота – більше двох метрів, а діаметр складає три метри.
Спочатку всесвітньо відома вежа іменувалася вежою святого Стефана, потім Вестмінстерською вежою або Годинниковою вежою. Ім'я "Біг Бен" вона отримала від назви Великого дзвону годинника, який сам зазнав декілька перейменувань. Спочатку він називався "Королівська Вікторія", потім просто "Вікторія", а пізніше знайшов ім'я "Бен" з подальшою добавкою слова "великий".
Остаточним своєю назвою Великий дзвін зобов'язаний, імовірно, розпорядникові робіт зі зведення нової будівлі Вестмінстерського палацу серу Бенджамину Холлу. Через значні розміри Холла прозвали Великим Беном. Але є і припущення про те, що Біг Беном дзвін і Годинникова вежа стали іменуватися завдяки дуже популярному у той час в Лондоні боксерові Бену Канту, що також відрізнявся вражаючими габаритами.
Циферблати Біг Бена дивляться на всі чотири сторони світу; виконані вони з бірмінгемського опалу, годинникові стрілки відлили з чавуну, а хвилинні зроблені з міді.
Підраховано, що хвилинні стрілки проходять за рік загальну відстань в 190 кілометрів.
В основі кожного з чотирьох циферблатів розташовується латинський напис "Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam" ("Боже, бережи нашу королеву Вікторію I"). По периметру башти справа і зліва від годинника накреслена ще одна фраза на латині: "Laus Deo" ("Хвала Господу" або "Слава богу").

Годинниковий механізм Біг Бена сповіщає дзвоном малих дзвонів про проходження кожної чверті години, а на початку кожної години звучить Великий дзвін. Перший удар молота об Біг Бен абсолютно точно співпадає з першою секундою години, що починається.
У своєму передзвоні Біг Бен і інші дзвони невеликого розміру відбивають слова "Крізь цю годину Господь зберігає мене, і сила його не дасть нікому оступитися".

Немає коментарів:

Дописати коментар