четвер, 4 листопада 2010 р.

Лондонський Тауер

Лондонський Тауер (англ.the Tower, Tower of London) — укріплення, побудоване на північному березі ріки Темза, історичний центр міста Лондон. Одне з найстаріших історичних споруд Великобританії, що довгий час слугувало резиденцією англійських монархів. Сьогодні Тауер являється одночасно пам'ятником історії та музеєм, включеним в список об'єктів, що належать до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Заснування

Заснування укріплення Тауер приписується римському імператору Клавдію. Тоді Тауер являв собою дерев'яний форт, споруджений в південно-східному куті старої римської стіни. Після норманського завоювання Англії, Вільгельм І почав зводити оборонні замки. Одним з найбільших став Тауер. Дерев'яний форт замінили великою кам'яною будівлею — Великим Тауером, що являв собою чотирикутну побудову, розміром 32 на 36 метрів, висотою близько 30 метрів. Коли пізніше новий король Англії наказав побілити будівлю, вона отримала назву — Білий Тауер, або Біла Башта. Пізніше було зведено ще кілька башт різної висоти і два ряди міцних фортечних стін. Навколо укріплення було вирито глибокий рів, що зробив його одним із неприступніших укріплень Європи.

Стражники і королівські регалії


Стражник охороняє Джевел-Хауз (Будинок коштовностей)
Із самого заснування Тауера його в'язні і будівлі ретельно охоронялися. Але спеціально підібрані стражники з'явилися в 1485 р. В ті дні в'язнів часто привозили по річці і вводили в Тауер крізь «Ворота зрадників». Коли обвинувачуваного вели із судового слухання, спостерігачі слідкували за тим, куди була повернута сокира тюремного стражника. Лезо, направлене на в'язня, означало чергову страту.
Стражники охороняють Тауер і до цього дня. Сьогодні в їхні обов'язки також входить проведення екскурсій для відвідувачів. В особливо урочистих випадках вони одягаються в розкішні костюми часів династії Тюдорів: пурпурові камзоли, гаптовані золотом і увінчані білосніжними комірцями. У звичайні дні вони одягнуті в темно-сині з червоним мундири Вікторіанської епохи. Палацовий «рейвенсмастер», або Доглядач воронів, піклується про зграю чорних воронів. Існує легенда, що, якщо птахи покинуть Тауер, на Англію впаде нещастя, тому для безпеки їм підрізали крила.
Стражники королівської скарбниці охороняють знамениті коштовності Британської імперії. Для відвідувачів скарбниця відкрита з XVII ст. Серед коштовних каменів, що прикрашають корони і скіпетри, — якими до цього часу користуються члени королівської сім'ї під час урочистих церемоній, — можна побачити найбільший в світі огранований діамант високої якості, Куллінан І.

Немає коментарів:

Дописати коментар